اخبار علمی جهانخبر علمیفیزیولوژی
قلب برای تپیدن به همکار نیاز دارد!!

همانطور که میدانید سلولهایی تحت عنوان «کاردیومیوسیتها» وظیفه تپیدن در قلب را بر عهدهدارند. این سلولها از نظر بار الکتریکی خنثی نیستند و درواقع انتقال بار الکتریکی از سلولی به سلول دیگر باعث تپش قلب میشود.
از طرفی، از مدتها پیش سلولهای ایمنی به نام ماكروفاژها، لابهلای سلولهای کاردیومیوسیت، بهخصوص در ناحیه گره دهلیزی-بطنی که مولد ضربان قلب است، مشاهده شده بود. حضور این نوع از سلولها در قلب امری عجیب است؛ زیرا وظیفه اصلی ماكروفاژها ذره خواری است؛ اما اکنون پس از سالها پرده از راز ماكروفاژها برداشته شد!
طی مطالعاتی که بر روی قلب موشها انجامشده، ماكروفاژها لابهلای سلولهای قلب قرار میگیرند و با پروتئینی قلاب مانند به آنها متصل میشوند. این اتصال به ماكروفاژها این امکان را میدهد تا کمبود بار مثبت در سلولهای قلبی را جبران کرده و به انتقال الکتریسیته سرعت بخشند. در این آزمایش قرار دادن ماكروفاژها در میان سلولهای قلب منجر به ایجاد جریان الکتریکی در بین سلولها شد.
ماكروفاژها در گره دهلیزی-بطنی انسان نیز یافت شدهاند اما هنوز نمیتوان با اطمینان از نقش مشابه آنها در آدمی خبر داد. در مراحل بعدی میتوان ماكروفاژها را نامزدی برای ایجاد مشکلات قلبی مانند آریتمی معرفی کرد.
منبع:
M.Goldman’s et al. Macrophages facilitate electrical conduction in the heart.cell. published online April 20,2017.doi: 10.1016/j.cell.2017.03.050
گردآورنده: سعاده هاشمی