معرفی بزرگان علم
پروفسور شهربانو عریان

خب روز خود را با خواندن خاطرهای جالب انگیز از یکی از بهترین زیست شناسان ایرانی شروع کنیم. در سن ۵ سالگی مادرش او را به مدرسه ابتدایی خسرو برده و به مدیر مدرسه معرفی کرد تا در حیاط مدرسه با بقیه شاگردان بازی کند ولی شهربانو بدون توجه و بدون ثبتنام بهطرف کلاس درس رفت و همراه با سایر دانش آموزان درس را شروع کرد. در آخر سال تحصیلی بهعنوان شاگرد اول در کلاس اول معرفی شد و بعد مدیر مدرسه متوجه شد که او هنوز ثبتنام نکرده زیرا به سن قانونی نرسیده بود ولی مادرش با صحبت کردن با مدیر او را راضی کرد که قبول کنند و اسم شهربانو را در کلاس دوم ثبتنام کنند.
کارشناسی در رشتهی زیستشناسی را از دانشگاه تربیت معلم تهران در سال ۱۳۵۰ با رتبه اول گرفتند، توانستند بورس تحصیلی از دانشسرای عالی بگیرند و برای ادامه تحصیل به خارج از کشور بروند (حالا هی بگویید شاگرد اولی مهم نیست!!!) بهطور مداوم در کنار تحصیل به مطالعه و کار بهعنوان کارشناس در آزمایشگاههای زیستشناسی در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در مورد فیزیولوژی جانوری، فیزیولوژی غدد درونریز در پستانداران و ماهیها پرداختند و با تلاش بسیار در سالهایی که در خارج از کشور بود توانستند مدرک دکترای زیستشناسی خود را در رشتهی فیزیولوژی غدد درونریز در پستانداران (موش) و ماهیها در سال ۱۳۵۵ از دانشگاه شفیلد انگلستان بگیرند.
بانو عریان در سال ۱۳۵۸ با دکتر سیروس پارسی که از اتریش دکترای تکتونیک (زمینشناسی ساختمانی) گرفته بود ازدواج کرد و در سال ۱۳۶۰ تنها فرزندش به نام سپیده به دنیا آمد.
همسرشان به دلیل سرطان در سال ۱۳۷۰ چشم از این جهان فانی فرو بستند.
پروفسور شهربانو عریان از سال ۱۳۷۸ تا امروز عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت معلم تهران با رتبه علمی استادی هستند و در سال ۱۳۸۴ بهعنوان چهره ماندگار و پژوهشگر نمونه زن کشور انتخاب گردیدند.
برخی از موفقیتهای دکتر شهربانو عریان:
۱ -مدیر گروه زیستشناسی ۱۳۶۲-۱۳۵۵
۲ – معاونت پژوهشی و مدیر گروه بیولوژی در دانشگاه تربیت مدرس ۷۸-۱۳۷۲
۳ -معاونت آموزشی، پژوهشی و دانشجویی دانشکده علوم دریایی دانشگاه آزاد ۸۰-۱۳۷۶
۴ – مدیر گروه زیستشناسی در مقطع کارشناسی ارشد ۸۴-۱۳۸۰
۵ -عضو هیئت تحریریه مجلات علمی مدرس، شیلات و سایر فصلنامهها
۶ -عضو هیئت ممیزه مرکزی وزارت علوم تحقیقات و فنآوری از سال ۱۳۸۵ تاکنون
۷ -عضو شورای پژوهشی زنان دانشگاه آزاد اسلامی از سال ۱۳۸۵ تاکنون
۸ -راهنمایی و مشاوره و نظارت بر ۲۲۵ پایاننامه کارشناسی ارشد از سال ۱۳۶۵ و ۵۳ رساله دکترا از سال ۱۳۷۴ در دانشگاههای مختلف کشور
۹ –راهاندازی تعداد زیادی از آزمایشگاههای تحقیقاتی در کشور و دانشگاههای تربیت معلم ۱۳۷۰، آزاد واحد تهران شمال و واحد علوم تحقیقات ۱۳۷۵
پروفسور شهربانو عریان میگویند: حرفه معلمی را بسیار دوست دارم، هیچگاه به حرفه دیگری فکر نکردهام. راهاندازی و گسترش تحصیلات تکمیلی بهویژه دورههای دکتری تخصصی و افزایش تعداد دانشجویان که سهم زنان دانشجوی دکتری در این امر بسیار بالا بوده است از موفقیتهای حرفهایم بوده که بیشترین رضایت خاطر را برایم به دنبال داشته است.