معرفی بزرگان علم
به مناسبت سالروز درگذشت این بانوی ارزنده ی مرزو بوم عزیزمان ایران

به جرات می توانم بگویم زندگینامه بانو آذر اندامی نمونه بارز “خواستن توانستن است” است.
این شیرزن ایرانی در اولین دهه این قرن در کوی ساغریسازان رشت متولد شد. فرزند چهارم و تنها دختر خانواده بود و از آن جا که بیشتر مسئولیت های خانواده بر عهده مادرش بود پس از اتمام دوره دبستان در کنار ادامه تحصیل به تدریس خصوصی برای تامین مخارج خانواده پرداخت. سال نهم را که گذراند به دانشسرای مقدماتی رفته و چون هنوز به سن قانونی نرسیده بود یک سال به طور رایگان تدریس کرد و سپس که سنش اجازه داد به استخدام آموزش و پرورش در آمد.
با پشتکار فراوان در کنار تدریس به تحصیل پرداخت و دیپلم خود را نیز دریافت نمود و پس از آن موفق به ادامه تحصیل در رشته پزشکی در دانشگاه تهران و تدریس همزمان در یکی از مدارس جنوب شهر تهران شد. در ادامه کار به تخصص زنان روی آورد و وارد سازمان حمایت از مادران شد.
پس از اخذ مدرک تخصص زنان به استخدام وزارت بهداشت درآمد و در انستیتو پاستور شروع به کار کرد. در همین اثنا در زمینه باکتریشناسی عفونتهای بیمارستانی دست به پژوهش زد و نتیجه آن در مجلات معتبر پزشکی منتشر شد.
با شیوع وبا در ایران و کشور های همسایه این بانوی ایرانی با تولید واکسنهای مرغوب نه تنها به کمک هموطنانش شتافت، بلکه علاوه بر تأمین نیاز کشور آن را به کشوهای همسایه نیز روانه کرد. به پاس این خدمت بزرگ بود که دکتر اندامی به معاونت بخش میکروبشناسی و پس از آن به ریاست بخش وبا و دیفتری منصوب شد و به پاس تلاشهای علمیاش نشان علمی به او اعطا شد.
ایشان بورس انستیتو شد و راهی پاریس گشته و با کسب گواهینامه میکروب شناسی به وطن باز گشت.
سال ۱۳۵۳ پس از گذراندن دوره تخصصی آزمایشگاه بالینی در دانشگاه تهران، دانشنامه تخصصی علوم بالینی را اخذ کرد و مقالات علمی او در نشریات معتبر خارجی به چاپ رسید.
بانو آذر اندامی در سال ۱۳۶۳ در ۲۸ مرداد ماه بر اثر تومور مغزی به زندگی سراسر تلاش خود پایان داد.
هشت سال پس از مرگ این بانوی اندیشمند و پژوهشگر بزرگ بود که انجمن بین المللی نجوم AIU که از سال ۱۹۹۲ پس از نقشه برداری ماهواره اکتشافی ماژادن از سیاره زهره به نامگذاری نقطه های موجود در این سیاره به نام زنان نامدار جهان پرداخته بود، حفرهای به قطر ۳۰ کیلومتر در طول جغرافیایی ۲۶/۵۵ و عرض جغرافیایی ۱۷/۴۵ را به پاس تلاشهای علمی و خدماتش به نام او نامیدند.
اکنون نام آذر اندامی به عنوان تنها زن ایرانی در میان زنان مشهور جهان بر سیاره زهره میدرخشد.
باشد که پند گیریم….