Scientific newsاخبار علمی جهاندستاورد زیستینوروساینس
دانشمندان به دنبال چرایی وجود پارتیکل های مغناطیسی درمغز انسان هستند!

دانشمندان از دهه ۱۹۹۰ می دانند که مغز انسان دارای ذرات مغناطیسی است، اما علت وجود ان بطور قطعی مشخص نیست. بعضی از کارشناسان پیشنهاد کردند که این ذرات در خدمت اهداف بیولوژیکی هستند، در حالی که محققان دیگر علت ان را آلودگی محیط زیست می دانند.
محققان در یک مطالعه جدید و کوچک که حاوی اطلاعات مربوط به هفت مغز پس از مرگ بودند، دریافتند که برخی از قسمتهای مغز بیشتر از دیگر قسمت ها مغناطیسی هستند. به این معنی که این مناطق حاوی ذرات بیشتر مغناطیسی هستند. علاوه بر این، درهمه ی نمونه ها، توزیع بسیار مشابهی از ذرات مغناطیسی را در سرتاسر داشتند که نشان می داد وجود ذرات به دلیل جذب محیطی نیستند، بلکه به برخی از قابلیت های بیولوژیکی کمک می کنند. این مطالعه در ۲۷ ژوئیه در مجله Scientific منتشر شده است. محققان به بررسی تکه های مغزی از هفت نفر که در اوایل دهه ۹۰ میلادی در سن ۵۴ تا ۸۷ سالگی درگذشته اند، پرداختند. ان ها با دستگاهی نیروی مغناطیسی را در تکه هایی از مغز اندازه گیری کردند. پس از کنترل نیروی مغناطیسی، قطعه مغزی را در کنار آهنرباهای بسیار قوی قرار دادند تا نمونه ها را جذب کنند و سپس دوباره نیروی مغناطیسی را اندازه گیری کردند. استوارت گیلدر، استاد ژئوفیزیک دانشگاه لودویگ-ماکزیملیان مونیخ گفت: “اگر تکه ی مغز مورد نظر، ذرات مغناطیسی داشته باشد، آن در دستگاه نمایش داده می شود.” آهنربا در این مطالعه ۱ تسلا قوی و یا ۲۰،۰۰۰ بار قوی تر از میدان مغناطیسی زمین است که حدود ۵۰ میکروتسلا قوی است.
دانشمندان دریافتند که بیشتر قسمتهای مغز می تواند مغناطیسی شود؛ به عبارت دیگر، این مناطق همه ذرات مغناطیسی داشتند. اما در تمام هفت مغزمورد مطالعه، مخچه و ساقه ی مغزی مغناطیس بیشتری از قشرمخ داشتند. مخچه و ساقه ی مغز در قسمتهای پایین مغز قرار دارند و هر دو از لحاظ تکاملی قدیمی تر از قشرمخ هستند. گیلدر به خبرگزاری رویترز گفت: ” به دلیل اینکه این ذرات در قسمت های پایین تر مغز قرار داشتند و سپس به سمت بالا حرکت کردند، احتمالا در کمک به سیگنال های الکتریکی از ستون فقرات به مغز کمک می کردند. با این حال، او تاکید کرد که این یافته هنوز به طور کامل برای تفسیر باز است.”علاوه بر این، چون این ذرات به طور خاص در نزدیکی لوب های بویایی یافت نشد – این سوال پیش می اید که چه چیزی اتفاق می افتد اگر ذرات از محیط جذب شوند – گیلدر گفت که فکر نمی کند ذرات در نتیجه آلودگی باشند. (در اینجا، ایده این است که ذرات از طریق بینی جذب و سپس به لوب های بویایی مغز منتقل شوند.)
محققان بر این باور بودند که نوع ذرات مغناطیسی در نمونه مغزها یک ترکیب مگنتیت (Fe3O4) است که بر اساس مطالعات قبلی انجام شده این ذره در مغز انسان یافت می شود. گیلدر اشاره کرد که ممکن است ذرات مغناطیسی دیگر علاوه بر مگنتیت در مغز وجود داشته باشد. بسیاری از حیوانات نیز ذرات مغناطیسی در مغز دارند. برخی تحقیقات گذشته نشان می دهد که حیوانات مانند مار ماهی یا لاک پشت های دریایی از این ذرات برای کمک به حرکت استفاده می کنند. اما گیلدر گفت که تنها یک گروه از موجودات به طور خاص شناخته شده است که از ذرات مگنتیت برای جهت گیری خود در زمین استفاده می کنند. نوعی باکتری به نام باکتری های مغناطیسی در امتداد خطوط میدان مغناطیسی زمین مهاجرت می کنند.
رحیمه خاوری