Scientific newsvaccineدستاورد زیستی
کشف مولکول های دخیل در منشا بیماری مالاریا

کشف ملکول های دخیل در بیماری مالاریا، راهی جدید برای تولید واکسن مالاریا
مالاریا یکی از سه بیماری عفونی عمده( مالاریا، توبرکلوزیس و HIV ) در جهان است که هر ساله نزدیک به ۳۰۰ میلیون نفر را مبتلا می کند و تاکنون ۵۰۰ هزار کشته به جا گذاشته است. در میان انواع انگل هایی که منجر به بیماری مالاریا در انسان می شوند، پلاسمودیوم فالسیپاروم بیماری سختی را ایجاد می کند. به علاوه ایمنی اکتسابی بدن میزبان در مقابل این انگل، حتی پس از مواجه مکرر با ان موثر نبوده است و در عین حال بخش اعظمی از مکانیسم انگل پلاسمودیوم فالسیپاروم برای سرکوب سیستم ایمنی میزبان ناشناخته باقی مانده است. بنابراین به نظر می رسد که انگل های ایجادکننده مالاریا حاوی مکانیسم به خصوصی برای فرار از سیستم ایمنی هستند.
یک گروه تحقیقاتی در دانشگاه Osaka دریافتند که پروتئین های خاصی به نام RIFIN توسط انتروسیت های الوده به انگل پلاسمودیوم فالسیپاروم تولید می شوند و پاسخ ایمنی را مهار می کنند. در نتیجه منجر به ایجاد مالاریای سختی در میزبان می شوند. به نظر می رسد که این یافته ها می تواند باعث پیشرفت های موثری در تولید واکسن های مالاریا شود. انگل های مالاریا به طور عمده به انتروسیت های بدن میزبان حمله می کنند و در ان ها تکثیر می شوند.این گروه تحقیقاتی پروتئین های ریفین را کشف کردند که در انتروسیت های الوده ساخته می شوند و به گیرنده مهارکننده سیستم ایمنی به نام LILRB1 متصل می شوند.(این گیرنده مانع از فعال شدن سلول های ایمنی بدن می گردد و از ایجاد پاسخ خودکار ایمنی در بدن از راه تشخیص مولکول های خودی از بیگانه جلوگیری می کند). به علاوه ریفین از ایجاد پاسخ ایمنی در بدن جلوگیری کرده و عوارض شدیدی از مالاریا را سبب می شود.
این تحقیق برای اولین بار در جهان اعلام کرد که انگل پلاسمودیوم فالسیپاروم دارای مکانیسم متفاوتی در بدن برای فرار از سیستم ایمنی و سرکوب ان است و از راه اتصال به گیرنده های مهارکننده ،بیماری را ایجاد می کند.نتایج این تحقیق می تواند در جهت تولید واکسن ها و داروهای جدید برای درمان مالاریا بسیار موثر واقع شود.
نویسنده و مترجم: فائزه خوب بخت