Medical bacteriologyMedical BiotechnologyScientific newsدستاورد زیستی
tBHQ از افزودنی های مواد غذایی است که باعث مهار پاسخ ایمنی هنگام مواجهه با ویروس آنفولانزا می شود

یکی از افزودنی هایی که در صنعت غذا به وفور استفاده می شود TBHQ (تری بوتیل هیدروکینون یکی از آنتی اکسیدانهای بسیار پر مصرف بخصوص در حوزه تولید مواد غذائی است) می باشدکه پاسخ ایمنی بدن را هنگام مبارزه با ویروس آنفولانزا مهار می کند. علاوه بر آن بر اساس گزارش های محققان دانشگاه ایالت Michigan این ماده اثرگذاری واکسن آنفولانزا روی سلول های T را کاهش می دهد.
بر اساس گفته Robert Freeborn از دانشگاه ایالت Michigan آزمایشها انجامشده روی موشهایی با رژیم غذایی حاوی TBHQ حاکی از آن است که این ماده پاسخ ایمنی بدن در برابر ویروس آنفولانزا را کاهش میدهد، یا بهعبارتیدیگر TBHQ در عملکرد دو گونه از لنفوسیتهای T(لنفوسیت T کشنده و کمککننده) اختلال ایجاد میکند. زمانی که فردی در معرض ویروس آنفولانزا قرار میگیرد، لنفوسیتهای T کمککننده سایر قسمتهای سیستم ایمنی را به کار میاندازند و به هماهنگی و ایجاد یک پاسخ مناسب کمک میکنند. درحالیکه سلولهای T کشنده به سلولهای آلوده به ویروس حمله میکنند و بدن را از آنها پاک میکنند. در این آزمایشها Freeborn و همکارانش دریافتند که در موشهایی با رژیم غذایی حاوی tBHQ، سلولهای T کشنده و کمککننده دیرتر فعال میشوند، درنتیجه بدن دیرتر از این ویروس پاک میشود. به گفته Freeborn “در حال حاضر پیشفرض ما این است که tBHQ پروتئینهایی را تولید میکند که باعث سرکوب سیستم ایمنی میشوند. بیان ژن پروتئینهای CTLA-4 و IL-10 در دو مدل مختلف که در آزمایشگاه به کاربردیم افزایش مییابد. درواقع آزمایشهای بیشتری موردنیاز است تا بفهمیم که این حقیقتاً بیان ژن این پروتئینهای سرکوبکننده به علت اثرات tBHQ هنگام ابتلا به آنفولانزا است یا خیر.” یکی دیگر از نتایج آزمایشها این است که در موشهایی که بعداً در مواجهه با ویروسی متفاوت ولی مرتبط با گونه ویروس آنفولانزا قرار میگیرند، آنهایی که حاوی tBHQ در رژیم خود هستند زمان بیشتری بیمار هستند و کاهش وزن بیشتری دارند.
این نشان میدهد که tBHQ باعث تضعیف پاسخ ایجادشده توسط سلولهای خاطرهای که پاسخ ایمنی در مواجهه دوم با ویروس را ایجاد میکنند، میشود. ازاینجاییکه پاسخ سلولهای خاطره نشاندهنده نحوه عملکرد واکسن است، اختلال در عملکرد این سلولها میتواند بهطور بالقوه ای اثر واکسن آنفلوانزا را کاهش دهد. همچنین tBHQ میتواند نقشی در ایجاد انواع بیماریهای عفونی داشته باشد به آن دلیل که سلولهای T در پاسخهای ایمنی بدن در مقابل اکثر بیماریها شرکت دارند.
نویسنده و مترجم: فائزه خوب بخت