دستاورد زیستیسرطان پژوهی
امواج الکترومغناطیس و سرطان سینه

بهطورکلی، سرطان سینه شایع ترین بدخیمی در زنان کشورهای درحالتوسعه و توسعهیافته است. در اثر امواج الکترومغناطیسی در ژنهای سرکوبگر تومور مانند (BRCA1 و BRCA2) احتمال جهش بالا رفتهو به تبع آن ریسک سرطان سینه و تخمدان در زنان افزایش می یابد.
مطالعهای که توسط آقایان سید علیرضا مرتضوی و سید محمدجواد مرتضوی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز و دپارتمان تصویربرداری تشخیصی مرکز سرطان فاکس چیس فیلادلفیای آمریکا انجامگرفته، نشان میدهد، امواج الکترومغناطیس با طولموجی که قابلدیدن هستند، ریتم ترشح روزانهی هورمونی به نام ملاتونین را در بدن دچار اختلال میکنند. ما در طول شبانهروز در معرض امواج الکترومغناطیس طیف نور آبی از طریق صفحات دیجیتال گوشیهای هوشمند، کامپیوتر، لب تاپ، تب لت و… خود قرار میگیریم که سبب اختلال در ترشح هورمون ملاتونین از طریق کاهش آزادسازی آن در بدن میشود. این حالت سبب اخلال در امر خواب شده و در خانمهایی بااستعداد ژنتیکی به سرطان سینه ریسک آنها را در پیشرفت به سمت این بیماری افزایش خواهد داد. تحقیقات نقش این هورمون را در پیشگیری از کنسرهای مختلف منجمله تخمدان، پستان، رودهی بزرگ، کبد و ریه را تائید کرده است. اگرچه مکانیسم دقیق تأثیرگذاری آن چندان مشخص نشده است. بر اساالکترومغناطیسس یک متاآنالیزصورت گرفته مبتنی بر شانزده مطالعهی آیندهنگر کار کردن در نوبت شب میزان مرگومیر در ابتلایان به سرطان پستان را افزایشیافته تلقی کرده است بهطوریکه سازمان جهانی بهداشتکار شبانه را جز عوامل کارسینوژن معرفی مینماید. این تماس با نور به هنگام شب نهتنها با سرطان که با مشکلاتی مثل اختلالات رفتاری، بیماریهای روانی و متابولیک همراهی دارد.
بنابراین میتوان نتیجه گرفت در خانمهایی با جهشهای ژنتیکی مستعد کننده برای کنسر برست و یا آنهایی که سابقهی خانوادگی مثبت از نظر سرطان سینه دارند باید نسبت به استفاده از گوشیهای همراه، لب تاپ و تب لت خود در هنگام شب پرهیز داشته باشند و یا آنکه از اپلیکیشن هایی که از اتساع نور با طیف آبی در صفحههای نمایش میکاهند، استفاده نمایند. شما میتوانید از عبارت” Blue light filter” برای جستوجوی این نوع اپلیکیشن ها استفاده کنید. این اثرات بد آلودگی نوری نهتنها زنان را در معرض آسیبهای آتی قرار میدهد، بلکه در مردان هم سبب افزایش شیوع کنسر پروستات شده است.
مترجم: مرضیه سنا الهیان